RECEPTY
PŠENIČNOŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB
oživení a naředění kvásku - 6 až 8 hodin před zaděláním těsta (provádím cca ve 23:00)
200 g kvásku z lednice
200 g žitné mouky
600 ml vlažné vody
- vzniklý řidší kvásek přikryjte utěrkou
zadělání těsta – 6 hodin před pečením
100 g žitné mouky
500 g pšeničné mouky
3 lžičky soli
1,5 lžičky kmínu
- sůl nesypte přímo do kvásku... přidejte až po pšeničné mouce
- vypracujte přiměřeně tuhé, nelepivé těsto a nechte ho (přikryté) 1 hodinu odpočívat
kynutí v ošatce (vysypané moukou) – vytvarujte bochník a nechte ho 4 až 5 hodin (záleží na teplotě v bytě) kynout, opět přikrytý
pečení
– roztopte troubu na 250 °C, na dno dejte plecháček s vodou
– vyklopte bochník na plech (používám kulatý na pizzu) postříkejte povrch vodou
– vsaďte do trouby... 10 minut naplno, a pak snižte teplotu na 180 až 200 °C
– chléb je upečený za 40 minut (podle výkonu trouby) a při poklepání na bochník shora i uslyšíte dutý zvuk, ještě horký opět postříkám vodou (kůrka je pak pěkně lesklá)
– doporučuji krájet až vychladlý... ačkoli někdy to nevydržíme ani my
DOBROU CHUŤ!
100% ŽITNÝ CHLÉB
NAČASOVÁNÍ ⏱
Pro vaši představu a případné plánování ⏳:
za 5 až 6 hodinách od roztopení můžeme jako první nasázet třeba 8 pizz nebo nějaké placky, které se pečou při vysoké teplotě (přes 300 °C)
poté (6 hodin od zapálení) by se dala upéct druhá várka - třeba vynikající zelné placky (nějaký váš osvědčený recept - klidně napište @ - viz kontakty)
po 6 až 7 hodinách teplota v peci klesne na ideální teplotu k sázení 25 bochníků kváskového pšenično-žitného chleba (kolem 250 °C) - náš RECEPT
za hodinu jsou chleby venku a dá se nasázet druhá várka - třeba žitný chleba (zkoušeli jsme také upéct, v sádlem vymazaných formách, u žitného chleba nehrozí překynutí)
pec je veliká, po 9 až 10 hodinách se tam vejde i spousta plechů s koláči, případně buchtami
po neuvěřitelných 10 až 16 hodinách 🕙 od zapálení je v peci pořád ještě dost teplo (180 až 120 °C) pomalu pečené maso
PŘÍKLAD:
Pokud zapálíme v 6:00, tak pizzy (doneste si vlastní těsto a suroviny, plechy máme) by po vymetení popela šly do pece kolem 11:30, chleba (ošatky ORION na půjčení máme) bychom sázeli přibližně ve 13:00. Ze zkušeností už víme, že přinesené těsto (dle naší receptury) u pece netrpí, nebojte 😀!
Nejstálejší teplota je kolem 200 °C - ta vydrží 10 až 12 hodin od zapálení 😉. Ideální na buchty a koláče.
Po navážení, vyválení a 3 - 4 hodinách kynutí jsou bochníky připravené, stejně jako Golem 🔥.