RECEPTY

PŠENIČNOŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB

200 g kvásku z lednice

200 g žitné mouky

600 ml vlažné vody

- vzniklý řidší kvásek přikryjte utěrkou

100 g žitné mouky

500 g pšeničné mouky

3 lžičky soli

1,5 lžičky kmínu

- sůl nesypte přímo do kvásku... přidejte až po pšeničné mouce

- vypracujte přiměřeně tuhé, nelepivé těsto a nechte ho (přikryté) 1 hodinu odpočívat

– roztopte troubu na 250 °C, na dno dejte plecháček s vodou

– vyklopte bochník na plech (používám kulatý na pizzu) postříkejte povrch vodou

– vsaďte do trouby... 10 minut naplno, a pak snižte teplotu na 180 až 200 °C

– chléb je upečený za 40 minut (podle výkonu trouby) a při poklepání na bochník shora i uslyšíte dutý zvuk, ještě horký opět postříkám vodou (kůrka je pak pěkně lesklá)

– doporučuji krájet až vychladlý... ačkoli někdy to nevydržíme ani my

DOBROU CHUŤ!

100% ŽITNÝ CHLÉB

NAČASOVÁNÍ ⏱

Pro vaši představu a případné plánování ⏳:

PŘÍKLAD:

Pokud zapálíme v 6:00, tak pizzy (doneste si vlastní těsto a suroviny, plechy máme) by po vymetení popela šly do pece kolem 11:30, chleba (ošatky ORION na půjčení máme) bychom sázeli přibližně ve 13:00. Ze zkušeností už víme, že přinesené těsto (dle naší receptury) u pece netrpí, nebojte 😀! 

Nejstálejší teplota je kolem 200 °C - ta vydrží 10 až 12 hodin od zapálení 😉. Ideální na buchty a koláče.

Po navážení, vyválení a 3 - 4 hodinách kynutí jsou bochníky připravené, stejně jako Golem 🔥.